Caudex växter – knölar med vackra bladverk

Så tar du hand om dina Caudex växter!

Caudex växter kan mycket väl vara nästa stora växttrend och kanske har du redan stött på dem? Underbara växter med stora knölar varifrån olika typer av bladverk växer och har man hängt på växt-instagram är det svårt att ha missat Stephania Erecta. Men vad är egentligen Caudex växter och hur tar man hand om dem? Vi har pratat med experten Emil som står bakom Jungle Department och instagramkontot jungle.dept som så generöst har delat med sig av sin kunskap och guidat oss i denna djungel av knölar.

Hej Emil! Caudex växter – vad är det egentligen för konstiga knölar?

Caudex växter är en benämning på en löst sammanhållen grupp av olika plantor. Den gemensamma nämnaren är oftast att de har en stam eller rot som man kan välja att låta växa ovan jord. I denna stam eller rot ansamlar växten vatten eller näring vilket gör att den klarar sig längre perioder i torka och låg näringstillförsel. Andra benämningar är Fat plants, Caudiciform, knöl, osv. Man skulle väl krasst kunna räkna många suckulenter, kaktusar, pelargoniums och palmer till caudex växter, men folk väljer gärna att kategorisera dessa för sig själva.

 

Hur tar man hand om Caudex växter?  

Caudex växter är generellt ganska lättskötta men eftersom det är så många olika arter som kan räknas in så varierar skötselråden. De flesta behöver vatten 1 gång i veckan och går i dvala en gång om året. Är de i dvala minimeras vattningen till en gång i månaden. Däremot kan övervattning lätt leda till rotröta.

Vilka är de mest populära/vanliga sorterna av Caudex växter?

Om man tar bort alla suckulenter och kaktusarter så är nog olika typer av Adeniums, Stephania, Dioscorrea, Pachypodium bland de vanligare. Pachypodium Lamerei (Ökenstjärna) har sålts i många år på de stora växtbutikerna och även i mataffärerna, medan Pachypodium Gracilia är svår och dyr att få tag på. Den senare är dock väldigt populär bland asiatiska växtsamlare på grund av sina vackra former, förmodligen på grund av traditionen av Bonsai från japan. Stephania Erecta var nog instagramstjärnan 2018-2019. 

Slutligen, om man vill se mer av Caudex växter på instagram, vad är dina tips?  

Instagramkonton som ger bra inspiration är bland andra @putti_tag, @jin_13_jin och @suwung och det finns hur många som helst i japan om man letar. Bra hashtaggar att kolla: #caudex #caudiciform och även hashtaggar för respektive planta som nämnts ovan.

Krukor till Caudex växter

Stort tack till Emil på Jungle department! Och nu ska vi djupdyka i vårt favoritämne – nämligen krukor till dina Caudex växter! Om du planterar dina Caudex växter i plastinnerkrukor så är vårt första tips att redan innan plantering klippa ner eventuella kanter på innerkrukan – ni vet, de där kanterna som är upphöjda/utstickande och gör att innerkrukan tar större plats vid krukans öppning. När du har klippt av kanten är istället innerkrukan en jämn form, vilket underlättar för att hitta en kruka/ytterfoder som verkligen framhäver det speciella med växten, det vill säga knölen/roten.

Eftersom man vill framhäva roten/knölen på Caudex växter så älskar vi att kombinera sådana växter med krukor som har en speciell öppning, som vår taggiga kruka Sting. En annan perfekt kombination är krukor som är lite grundare än normalt, som vår bästsäljare Toppu Pot. Caudex växter med sina knölar blir också mycket snygga med patinerade krukor, en mer rustik kombination.   

N
Snabb och säker betalning med Payson
N
Fraktfritt över 500 kr
N
Snabb och säker leverans med DHL
Payson logo

Följ oss

Nyhetsbrev

Få 10% rabatt på ett köp när du prenumererar på vårt nyhetsbrev! Nyhetsbrevet kommer med Plantedlis bästa tips, nyheter och exklusiva erbjudanden.