Metallkruka – så använder du den på bästa sätt

Tips och tricks för din metallkruka

Blogginlägget finns även som video på youtube.

Hur får man så mycket användning och hållbarhet som möjligt av sin metallkruka? 

Metall är ett vanligt material för krukor, piedestaler och blomsterbänkar och jag tror att vi alla kan enas om att det är så snyggt!

Men om man ska använda en metallkruka så finns det en tråkig sak som man måste tänka på och det är rost. För ni vet vad som händer med metall som blir fuktig eller hur? Rost vill man ju undvika av flera orsaker, först och främst förstör det ju din fina metallkruka men än värre är att din växt med största sannolikhet inte kommer att må så bra av rosten. Det finns metallkrukor som är rostbehandlade men det är främst de som är för utomhusbruk och varför chansa?

Plantera inte direkt i krukan 

Första regeln – och en viktig sådan – plantera aldrig direkt i en metallkruka! Då har vi både problemet med rost och problemet med övervattning, eftersom det inte finns någon dränering för överblivet vatten som då ligger kvar i jorden och på sikt kan leda till ruttnande rötter. Just don’t do it!

Tips för att hindra vatten att hamna i din metallkruka

Plantera istället först i en innerkruka av plast, med hål i botten. Men även om man använder en innerkruka kommer ju vatten rinna genom och ner i din metallkruka och då finns det några enkla hacks för att undvika detta.

Ett budgettips är att ta en vanlig plastpåse, trä den över innerkrukan och smit åt lite så att den sitter bra innan du sätter ner innerkrukan i en ytterkrukan, se hur i vår youtubevideo. Överblivet vatten hamnar då i påsen istället för i krukan men med den här lösningen måste man vara försiktig med vattningen så att inte växten står i en massa vatten i påsen. Och dubbelkolla så att det inte finns några hål i påsen! Ett säkrare men lite dyrare alternativ är att ställa ett vanligt krukfat i terrakotta i botten på krukan. Det andas ju bättre än en plastpåse och minskar risken för både rost och övervattning.

Använd din metallkruka som vas

På Plantedli älskar vi att använda våra krukor på flera sätt och ett hett tips är att använda din metallkruka som vas för vackra buketter. Problemet med läckage och rost löser du enkelt genom att ställa en gammal glasburk eller mindre vas i din metallkruka. Om det är ett stort mellanrum mellan burken/vasen och krukan kan du få stabilitet genom att lägga i lite stoppning i mellanrummet, som till exempel tidningspapper, hushållspapper, ungarnas teckningar eller vad du nu har liggandes hemma.

Hitta din egen

Med de här enkla hacksen kommer du aldrig ha problem med en metallkruka igen så det är bara att fylla på förråden! Hitta din metallkruka här och se gärna vår youtubevideo.

 

N
Snabb och säker betalning med Payson
N
Fraktfritt över 500 kr
N
Snabb och säker leverans med DHL
Payson logo

Följ oss

Nyhetsbrev

Få 10% rabatt på ett köp när du prenumererar på vårt nyhetsbrev! Nyhetsbrevet kommer med Plantedlis bästa tips, nyheter och exklusiva erbjudanden.