Plantedli tipsar: Torkade buketter

Så gör du din egen evighetsbukett

Den färggranna fredagsbuketten i all sin ära men nu är den absolut trendigaste buketten från fredagen för tre veckor sedan – ja, alltså torkad. Den går också under det trevligare namnet evighetsbuketten. Trenden har under året spridit sig som en löpeld med det vippiga pampasgräset som fanbärare och nu ser vi torkade gräs och blommor överallt och gärna i kombination, även med färska blommor.

Buketterna får gärna vara vilda och spretiga, i olika nivåer eller på annat sätt oväntade. Man får också gärna använda torkade blommor och växter i kransar eller andra arrangemang. Det är bara kreativiteten som sätter gränserna!

Är du också sugen på en evighetsbukett? Här är tips på några växter som är fina att kombinera och tacksamma att torka!

Tips på växter och blommor att torka 

Pampasgräs, prydnadsgräs och vass

Pampasgräs tillför längd och en rustik känsla till en bukett. Det går att hitta torkat pampasgräs i inredningsbutiker eller florister men vill du göra det mesta av det rekommenderar jag att köpa färska och låt stå i vatten i några veckor för att därefter torka. Snacka om pang för pengarna!

Budgetalternativ – plocka gräs, vass eller vad du har i närheten! Det finns massor av vacker växtlighet som gör sig fantastisk i en torkad bukett, våga prova.

Hortensia

Den fluffiga, mäktiga hortensian är tacksam att torka och ger fin volym till en torkad bukett. Efter föregående års trend med torkad hortensia är det också många som har någon sådan kvist hemma, perfekt att återanvända i en ny bukett!

Brudslöja

Min personliga favorit, faktiskt så bestod hela min brudbukett av ett stort fång brudslöja. Den blir fantastiskt skir och vacker som torkad och ger en torkad bukett ett mer drömskt intryck.

Eukalyptus

Den vilda bukettens bästa kompis då man enkelt kan leka fram ett spretigt utseende med eukalyptuskvistar.

Så här torkar du blommor/växter

Det enklaste sättet är att lufttorka dina växter och för att de ska behålla så mycket som möjligt av sin färg och form gäller det att ge dem bra förutsättningar. Häng blommor upp och ner och låt dem torka i ett mörkt, torrt men varmt rum och spraya dem gärna med lite hårspray. Det kan ta allt mellan 2-8 veckor innan växterna är torra, så känn på dem – frasar det? I så fall är det klart! Ge dem en extra dusch med hårsprayen först bara.

Gräs, löv och grenar torkar du hellre stående i en vas utan vatten men kan med fördel också få en behandling med hårsprayen för att undvika att de tappar blad eller strån.

Lycka till med att skapa en bukett du kan njuta av länge, länge! Förresten, behöver du en vas?

Se alla våra vackra vaser här

N
Snabb och säker betalning med Payson
N
Fraktfritt över 500 kr
N
Snabb och säker leverans med DHL
Payson logo

Följ oss

Nyhetsbrev

Få 10% rabatt på ett köp när du prenumererar på vårt nyhetsbrev! Nyhetsbrevet kommer med Plantedlis bästa tips, nyheter och exklusiva erbjudanden.