Älskade Monstera!

Alltså, Monsteran! Ingen växt har väl gjort en så stor comeback de senaste åren som den älskade Monsteran. Vårt mål är att ha det bästa utbudet av unika, snygga krukor och inredning för dina växter men vi vill ju såklart också ge lite tips om hur man kan ta hand om det som bor i de snygga krukorna. Idag finns ju Monsteran i vart och vartannat hem och just därför – och för att den är både supersnygg och lättskött – är det den som får vara föremål för Plantedlis första djupdykning i hur vi på bästa sätt kan ta hand om våra vackra växtkompisar! 

Monstera (Monstera deliciosa) kommer ursprungligen från Mexiko och Centralamerika. Växten var riktigt poppis i svenska hem på 70- och 80-talet och fick sedan åter igen ett uppsving för några år sedan, men inte bara som krukväxt. Nu kan man hitta Monsterans karakteristiska, grafiska blad som mönster överallt och på allt möjligt. Enligt vissa har det till och med gått lite väl långt, till den punkt där Monsteran har blivit uttjatad. Men istället för att överge växten har fokus istället lagts på mer ovanliga och exotiska sorter, varav Monstera Variegata (med vitfläckiga blad) och Monkey Mask är kanske de mest eftersökta.

SÅ HÄR TAR DU HAND OM DIN MONSTERA

Monsterans popularitet beror till stor del på att den är extremt lättskött. Den kan planteras i helt vanlig blomjord men det finns många som anser att den trivs bättre i luftigare jord och som gör sina egna specialblandningar. Monsteran kan stå ljust eller halvskuggigt men försök att undvika direkt sol. Vad gäller vattningen så är det alltid bättre att vattna en Monstera för lite än för mycket. En vattning i veckan kan vara en bra riktlinje men det beror ju även på årstid och placering – ju mörkare växten står desto mindre vatten behöver den. När man väl vattnar så är det viktigt att vattna ner till rotsystemet så man kan hälla på en ordentlig slurk och sedan låta växten torka upp igen innan nästa vattning.

Mellan vattningar, och så ofta man bara orkar egentligen, kan man spraya Monsteran på bladens under- och ovansida och vill man riktigt skämma bort sitt monster kan man bära in den i duschen och ge den en ordentlig dusch eller torka av bladen med en fuktig trasa då och då.

En liten varning dock – Monsterans växtsaft kan vara irriterande för människa och djur så håll den utom räckhåll för katter, bebisar och andra som eventuellt skulle vilja ta sig ett bett.

SÅ HÄR SNYGGAR DU TILL DIN MONSTERA – BIND UPP DEN

Monsteror växer ofta så det knakar och utseendet kan lätt bli lite vilt, med luftrötter som sticker ut flera meter och skott som växer åt helt olika håll. Om man föredrar ett lite mer cleant utseende eller har begränsat med plats kan man ge den stöd så att den istället klättrar uppåt.
Bambupinnar eller mosstock fungerar fint att binda monsteran med, men det är ju bara fantasin som sätter gränser. Tänk bara på att binda stjälkarna med något som inte skär in och skadar dem.

Så luftrötterna då, vad tar man sig till med dem? Luftrötterna hämtar upp syre till växten så det är bra om man låter några av dem vara kvar och hänga fritt medan de som har blivit lite för långa eller är allmänt i vägen kan man leda ner i växten eller beskära.

SÅ HÄR PLANTERAR DU OM DIN MONSTERA

Monsteror har ett stort rotsystem och behöver byta jord relativt ofta, gärna en gång om året, men de behöver kanske inte alltid en större kruka. Monsteror tycker inte om att bo för stort så tänk på att bara växla upp om det behövs och gärna en krukstorlek i taget.

Man kan föröka Monsteror genom sidoskott som man försiktigt tar loss eller så kan man ta ett toppskott, gärna med en luftrot. Toppskottet får rota i vatten ett par veckor och när det har bildats lite rötter är det dags för plantering i kruka.

PERFEKTA KRUKOR FÖR MONSTERA 

På Plantedli erbjuder vi ett stort utbud av unika och snygga krukor, vaser och växtrelaterad inredning och här hittar du självklart den ultimata krukan till din Monstera.

Den mindre monsteran eller en monkey mask passar utmärkt i en ståtlig kruka med lite höjd. Fantastiska Toppu Pot med inbyggd piedestal finns i svart-vitrandig och i en vacker blå färg och lyfter verkligen fram den mindre Monsteran. Om man föredrar ett mer rustikt utseende så passar den mörkgrå patinerade lerkrukan Sabina Choko perfekt.

Den mellanstora Monsteran passar utmärkt i en kruka med ben som man ställer direkt på golvet, den perfekta positionen för att uppnå det indirekta ljuset som Monsteran trivs så bra i.  Mässingfärgade piedestaler är supersnygga tillsammans med en Monstera! Ett både praktiskt och snyggt alternativ är en Planteringslåda i metall, där får du ju både plats med fler växter och kan använda avställningshyllan för dina favorittidningar eller böcker. Eller varför inte en vacker vattenkanna? 

Den riktigt stora Monsteran kan behöva ordentligt med stöd. En stor, vacker kruka kan stå både direkt på marken eller på ett avställningsbord. Vackra formgivna Flower pot Wide passar perfekt för det stilrena hemmet och vill man ha en mer rå och industriell känsla är Flowerpot round fiber perfekt.

 

FLER KRUKOR SOM PASSAR DIN MONSTERA

Välkommen till Plantedli – massor av snygga krukor och inredning för dina växter! 

Läs också

Skötselråd hyacinter Våra fem bästa skötselråd hyacinter

Skötselråd hyacinter Våra fem bästa skötselråd hyacinter

Skötselråd hyacinter - nu är det dags! Äntligen får vi ha julblommor i hela huset och inget säger väl jul som vackra, väldoftande hyacinter. Här är våra fem bästa skötselråd för hyacinter! Skötselråd hyacinter 1. Många hyacinter i en krukaI år planterar vi mer än...

N
Snabb och säker betalning med Payson
N
Fraktfritt över 500 kr
N
Snabb och säker leverans med DHL
Payson logo

Följ oss

Nyhetsbrev

Få 10% rabatt på ett köp när du prenumererar på vårt nyhetsbrev! Nyhetsbrevet kommer med Plantedlis bästa tips, nyheter och exklusiva erbjudanden.