Plantedli tipsar: Hur man planterar om krukväxter

Omplanteringsguide för nybörjare

Plantedli vill genom våra produkter lyfta fram det allra vackraste i dina växter men en kruka – även en superdupersnygg kruka – kan ändå bara göra så mycket för en växt som inte mår bra. För krukväxter är ju precis som oss, mår man bra och får det man behöver – mycket vatten, bra näring och en någorlunda stressfri miljö – så blir man också sitt allra snyggaste jag! Man kan också behöva en locktång och ett knalligt läppstift, men nu talar jag bara för mig själv.

Detta blogginlägg är framför allt för er som är nya i växternas förtrollande värld eftersom vi här börjar från början – nämligen med några basic tips om hur man planterar om sina krukväxter.

För instruktionsvideo med stylingtips klicka här

NÄR?

I takt med att krukväxten växer så blir ju även rötterna större och om växten ska må bra och fortsätta växa så får det inte bli för trångt i krukan. Växten tar ju också näring från jorden och efterhand tar denna näring slut, så genom att kruka om får växten ny näring och kan även få nya färska rötter som kan ta upp näringen.

För de allra flesta krukväxter räcker det att plantera om en gång om året och våren sägs allmänt vara den bästa tidpunkten. Men om man råkar vara upptagen med att dricka rosévin på en uteservering då så går det bra att göra även vid andra tidpunkter på året då man märker att det börjar bli dags. Det finns några olika tecken att hålla utkik efter, som till exempel att växten fäller de nedersta bladen när nya utvecklas, den kanske växer långsammare eller får blekare blad. Ta upp krukväxten och inspektera rötterna, är jorden trist och torr eller krukan full med rötter – ja, då är det bara att köra igång!

HUR?

Börja redan dagen innan genom att ge krukväxten en ordentlig vattning, det gör det enklare att få upp växten ur den gamla krukan.

Vidare behöver du en innerkruka av plast med hål i botten och om du använder en begagnad så se till att diska den ordentligt så att du inte får med svampar, virus, bakterier eller andra ovälkomna gäster. Att plantera direkt i kruka eller annan behållare rekommenderas inte för nybörjare då det gör vattningen betydligt svårare.

Vill du att krukväxten ska behålla ungefär samma storlek kan man använda sig av samma innerkruka men vill man att den ska bli större så behöver den mer plats för rötterna och således en lite större kruka. Här är det lätt att luras att ta en mycket större innerkruka så att man ska slippa plantera om snart igen men app app app – ingen bra idé! Många växter blir nämligen ledsna av att bo för stort och det ökar också risken för att råka vattna för mycket. Ta hellre en eller max två storlekar större innerkruka, det är säkrast så!

Börja med att försiktigt lyfta upp växten ur den gamla innerkrukan och ta bort den gamla jorden genom att varsamt skaka bort den så att inte rötterna skadas. Använd fingrarna för att luckra upp och lossa jord som sitter hårt. Passa också på att ta bort gamla fula rötter med en vass sax eller sekatör och vill man dela växten kan passa på att göra det också. När du har fått bort all torr och tråkig jord är det dags att fylla på med näringsrik ny jord. Vad gäller jord så är det en hel vetenskap i sig och proffsen gör sina egna blandningar, men är man nybörjare så är huvudregeln att det går lika bra med vanlig hederlig blomjord. Observera dock – ser jorden helt annorlunda ut är det ett tecken på att växten kanske går på en specifik diet – till exempel orkidéer behöver ju speciell orkidéjord.

Fyll på med jord i den nya innerkrukan och knacka till krukan så att jorden sätter sig och tryck till lite grann. Var försiktig dock så att du inte packar jorden alltför hårt och se till att du har tillräckligt med utrymme vid innerkrukans kant så att du kan vattna utan att det blir översvämning.

FINAL TOUCHES

Nu är det dags för roligaste – att hitta en ny snygg kruka som passar din omplanterade växt! Vi har massor, kolla bara här!

Vattna genom den nyplanterade växten ordentligt men vänta några veckor med att stressa den igen, genom till exempel beskärning, växtnäring eller skarp sol. Glöm dock inte att fylla på med näring när det har gått ett tag!

Och du, glöm inte bort att det finns en videoguide med avslutande stylingtips på vår youtubekanal.

Lycka till!

N
Snabb och säker betalning med Payson
N
Fraktfritt över 500 kr
N
Snabb och säker leverans med DHL
Payson logo

Följ oss

Nyhetsbrev

Få 10% rabatt på ett köp när du prenumererar på vårt nyhetsbrev! Nyhetsbrevet kommer med Plantedlis bästa tips, nyheter och exklusiva erbjudanden.