Nybörjarguide krukväxter

Plantbyråns enkla tips och tricks för nybörjaren på krukväxter!

Nu är Sofia från Plantbyrån igång och gästbloggar igen! Idag tänkte jag att vi skulle ha en liten nybörjarguide krukväxter, alltså lite saker som är bra att ha i bakhuvudet när man har ett nyfunnet intresse för växter. Vi har ju faktiskt alla varit där – lite nervös, precis hemkommen med den vackraste växten som någonsin stått i en kruka efter en spontan tur till en närliggande växtbutik när man plötsligt inser att man inte har en blekaste aning om hur växten vill bo, vad den äter eller pratar för språk. Inte så roligt, varken för dig eller för växten!

Nybörjarguide krukväxter

1. Vattna med måtta

Det är lätt att vilja överösa växterna med kärlek genom att ge dem vatten flera gånger i veckan, men faktum är att en av de främsta dödsorsakerna när det kommer till krukväxter är just övervattning. Läs på om din nya växt och se till att du vet hur mycket vatten den vill ha. Man kan också investera i en fuktmätare som indikerar om jorden behöver mer vatten eller inte. 

2. Ge näring 

Precis som vi människor behöver äta för att må bra kräver växter tillsatt näring i jorden för att fortsätta att växa och blomstra. Näringen finns antingen i form av pinnar som man petar ner i jorden, eller som ett koncentrat man blandar ut med vatten. Gröna växter vill få tillsatt näring drygt en gång i veckan under tillväxtperioden mars/april – augusti/september, en dos som man trappar ner till cirka en gång varannan månad när dagarna är som mörkast.

3. Placera krukväxten rätt

Nästa steg i vår nybörjarguide krukväxter är placering! Trots att det känns som en petitess är det jätteviktigt att placera växterna i rätt ljusläge. Att ställa växten fel kan leda till katastrof innan man knappt har hunnit blinka. Stark sol bränner kalateans känsliga blad inom någon vecka. För mycket skugga och suckulenten skrumpnar ihop på nolltid. Det medföljer ofta instruktioner om hur växten vill stå vid köpet, annars går det att hitta på nätet. Soligt läge / direkt ljus betyder att växten vill stå så varmt och ljust som det bara går. Indirekt ljus / halvskugga betyder en placering i ett soligt fönster bakom en skir gardin, eller precis bredvid fönstret där solen inte riktigt når fram. Skuggigt läge betyder inte gömd i ett hörn bakom garderoben, utan snarare någon meter in i ett ljust rum på en bänk eller hylla.

4. Duscha växten 

Många växter, speciellt tropiska sådana, vill ha hög luftfuktighet som kan vara svår att uppnå i våra hus och hem. Ett fiffigt sätt att kringgå problemet är att duscha växten – antingen i duschen/badkaret eller där den står med en sprayflaska, gärna flera gånger i veckan. Vattnet ska vara kallt till rumstempererat och så kalkfritt som möjligt för att undvika fläckar på bladen. En tumregel är att det går bra att spraya alla plantor som inte är ökenväxter eller har ludna blad.

Sådär! Nu är du fullt utrustad för att välkomna dina första växter med bravur. Vill du läsa mer om hur du sköter specifika växter, varför det är viktigt att jorden förblir lucker eller hur man gör för att övervintra pelargoner är du varmt välkommen in till Plantbyrån. Och får du inte nog kan man även beställa Plantbyrån direkt i den digitala brevlådan en gång i månaden genom att signa upp sig till Plantklubbens nyhetsbrev. Hoppas vi hörs!

 

Se hela vårt sortiment av krukor, vaser och inredning för dina växter här

N
Snabb och säker betalning med Payson
N
Fraktfritt över 500 kr
N
Snabb och säker leverans med DHL
Payson logo

Följ oss

Nyhetsbrev

Få 10% rabatt på ett köp när du prenumererar på vårt nyhetsbrev! Nyhetsbrevet kommer med Plantedlis bästa tips, nyheter och exklusiva erbjudanden.