Fem tips för att undvika ohyra i nya krukväxter

Så slipper du köpa med ohyra i krukväxter från butiken

Vi har alla varit där, i den fantastiska blomsteraffären eller handelsträdgården, förblindande av all vacker grönska och där står de helt plötsligt – här hörs ett korus av änglasång – de krukväxter du har letat efter i en evighet! Det är lätt att glömma allt i glädjen, springa till kassan med famnen full av krukväxter för att därefter stolt ta hem dem och sätta upp på bästa plats, bredvid alla andra av dina stoltheter. Men risken är då att du får mer än du har betalat för, nämligen i form av små oinbjudna gäster. Just det – OHYRA.

Ohyra är helt naturligt och svårt att undvika och det kan tyvärr drabba även den mest välskötta butik eller handelsträdgård. Men det finns några enkla knep för att minska risken att råka få med sig ohyra hem från affären.

Fem tips för att undvika ohyra i nya krukväxter: 

  1. Titta nog på växten i allmänhet, ser den pigg ut? Hur är färgerna? Om den inte ser så pigg ut är det kanske värt att vänta på ett bättre exemplar. Tänk på att flytten hem till dig är en extra stress för växten så se till att den är i toppform i affären.
  2. Inspektera bladen, stammar och bladfästen. NOGA. Glöm inte undersidan av bladen, där kan det gömma sig både det ena och det andra. Ser du små märken, djur eller spindelväv är det definitiva varningstecken!
  3. Ja, man får vara lite fräck och ta upp växten ur innerkrukan, så länge man är försiktig så klart. Titta på rötterna – ser de friska ut? Kolla också på jorden efter beläggningar och andra konstigheter.
  4. Yay! Din drömväxt har passerat inspektionen och kan tas hem. Välkomna den hem med en ordentlig sprayning av såpavatten (ca 1/10 såpa).
  5. För säkerhets skull, låt växten stå isolerad från dina andra älsklingar under ett par veckor. Stressen av en flytt kan locka fram ohyran så försök ha tålamod i alla fall 2-3 veckor.

Lycka till med växtshoppingen! Behöver du en kruka till din nya vackra växt så finns det här.

 

Unika krukor till din nya krukväxt

N
Snabb och säker betalning med Payson
N
Fraktfritt över 500 kr
N
Snabb och säker leverans med DHL
Payson logo

Följ oss

Nyhetsbrev

Få 10% rabatt på ett köp när du prenumererar på vårt nyhetsbrev! Nyhetsbrevet kommer med Plantedlis bästa tips, nyheter och exklusiva erbjudanden.