Guide till att ta sticklingar

Plantbyrån gästbloggar om sticklingar

Dagens inlägg blir ett lite annorlunda sådant – nämligen en gästblogg! Jag som skriver heter Sofia och driver hemsidan Plantbyrån som är en kostnadsfri annonsplattform där du kan sälja, byta och köpa plantor, sticklingar och andra växtrelaterade föremål. Lite som ett sticklings- och växtbyte som har öppet 365 dagar om året.

I och med att Plantbyrån är specialiserad på växter tänkte jag att vi idag ska prata om sticklingar. Visste du att de allra flesta krukväxter går att föröka hur enkelt som helst? Häng med så kikar vi på hur man gör!

Toppskott eller sidoskott

Vi börjar med det enklaste, och kanske vanligaste, sättet att ta sticklingar – nämligen att ta topp eller sidoskott. Denna metod fungerar med många växter vars blad växer från en stam. Har du någon gång tagit en stickling på en palettblad till exempel är du redan expert på detta!

När du ska ta ett topp- eller sidoskott så klipper du helt enkelt av toppen eller en gren från moderplantan. Tänk på att inte ta stickling som är för liten – minst två-tre bladpar ska finnas med. Där grenen/toppen tidigare satt kommer plantan att förgrena sig, alltså växa ut som ett “Y” med två grenar istället för en. Sätt sticklingen i vatten tills det att små rötter har börjat växa ut, och plantera därefter om i en mindre kruka.

Gäller för till exempel palettblad, elefantöra, monstera, paraplyaralia, pelargon

Rotstickling

Vissa växter förgrenar sig inte på ett sådant sätt att man kan ta topp- eller sidosticklingar. Istället skjuter de upp nya blad eller rent av färdigbakade växtbebisar direkt från jorden. Vill du ta en stickling på en sådan planta får du göra en så kallad rotdelning.

Ta försiktigt ut växten ur krukan och lossa lite på jorden. Ska du ta en miniplanta som har växt ut på sidan, följ roten så långt det går och skär av så långt in vid moderplantan som det går. Plantera om i en mindre kruka och fukta jorden. Om du ska dela på plantan, försök lirka rätt på rötterna och få upp de nya bladen. Ibland kan man behöva skära loss dem. Plantera om i en mindre kruka och fukta jorden.

Gäller för till exempel: Alocasia, elefantöra, Aloe vera, garderobsblomma

Kaktusar och succulenter

Många kaktusar och succulenter (eller fetbladiga växter som de kallas ibland) går att föröka genom bladen. Processen är inte speciellt svår men tyvärr lite långdragen, så det gäller att ta på sig det stora tålamodet. Metoden fungerar för alla kaktusar och succulenter som har blad eller öron som går att separera från stammen eller moderplantan.

Vrid försiktigt av ett par blad/öron från moderplantan. Lägg bladen på en tallrik eller bricka i 4-5 dagar – helst på en varm och ljus plats utan direkt solljus.

När en skorpa har formats på bladets ände kan du förflytta dem till en kruka eller skål fylld med kaktusjord. Fukta jorden med en blomspruta och lägg bladen på rygg, så att den nu torra och hela änden pekar ner mot jorden. Placera i ett soligt och varmt fönster. Sen är det bara att vänta! Beroende på väder och temperatur kan det ta allt från några veckor till några månader för bladen att rota sig och forma en ny miniplanta. Men skam den som ger sig!

Lägg upp på Plantbyrån

Sådär! Om du nu plötsligt får ett nyfunnet intresse för att föröka dina krukväxter och får så många sticklingar att du inte vet vart du ska göra av dem, är du varmt välkommen att lägga upp dem på Plantbyrån. Eller så har du kanske en gammal växt som du vill byta bort? Vill du följa oss finns vi även på instagram under namnet @plantbyran.se. Hoppas att vi hörs!

PERFEKTA KRUKOR FÖR DINA SMÅ STICKLINGAR 

N
Snabb och säker betalning med Payson
N
Fraktfritt över 500 kr
N
Snabb och säker leverans med DHL
Payson logo

Följ oss

Nyhetsbrev

Få 10% rabatt på ett köp när du prenumererar på vårt nyhetsbrev! Nyhetsbrevet kommer med Plantedlis bästa tips, nyheter och exklusiva erbjudanden.