Våra bästa kruktips

Krukhacks du behöver veta

Som ni kanske har förstått så älskar vi krukor! Höga, låga, i roliga former – ja, i stort sett alla krukor. Utom de tråkiga då såklart. Hur som helst, vår erfarenhet av krukor har gjort att vi också har kommit på några bra kruktips eller som vi gillar att kalla det – krukhacks! Och självklart vill vi dela med oss till dig så att du kan få ut det mesta av dina vackra krukor. Så häng med och ser du hellre en film så finns tipsen också på vår youtubekanal.

 

VÅRA BÄSTA KRUKTIPS

 

Hur förnyar man en ampel?

Vill du ha en snabb förändring och på ett enkelt sätt ta in nya trendfärger i ditt hem? Byt band till dina ampelkrukor! Snabbt, enkelt och så snyggt. Tänk dock på att välja band som tål vikten, till exempel läderband eller makramégarn som finns i alla möjliga färger hos välsorterade hobbyaffärer. Gör en enkel knytning eller lär dig mer avancerade tekniker, på youtube finns det bra instruktioner. Som alltid! 

Hur gör man om innerkrukan sticker upp ur krukan 

Vissa krukor är grundare än den normalstora innerkrukan vilket innebär att innerkrukan sticker upp mer eller mindre ur krukan. Inte så snyggt! Men enkelt att fixa, som tur är. Ta en avlagd innerkruka i plast, mät ut krukans höjd och klipp innerkrukan till den perfekta höjden. Plantera din växt i den anpassade innerkrukan och voila – problemet löst! Tänk bara på att kolla hur växtens rötter ser ut, en lägre innerkruka ger ju mindre plats för rötterna och passar inte för alla växters rotsystem.

 

Hur gör man om en kruka är för djup 

Visst är det tråkigt när man har hittat den snyggaste krukan till den snyggaste växten men inser att krukan är för djup! Växten försvinner liksom ner i det där hålet och bara ett ensamt litet blad kikar upp. Inte så kul. Men superlätt att åtgärda! Ta bara en gammal avlagd innerkruka av plast och klipp av toppen i lagom höjd (prova dig fram så du inte klipper för mycket på en gång) och ställ den sedan upp och ner på krukans botten. På så sätt kan du få din växt på helt rätt höjd. Extra plus att det minskar risken att växten står i vatten. Win-win!

Hur gör man om en kruka har en smalare öppning 

Vissa krukor är formade med en bredare botten och en smalare öppning. Snyggt som attans brukar det vara men vi är nog inte ensamma om att ha svurit över att det är svårt att få ner växt med innerkruka i en sådan. Men det är inte längre ett problem! Ta bara en stark sax och klipp ett snitt i innerkrukans översta kant. Det ger lite mer svängrum och gör det mycket enklare att lirka ner och upp innerkrukan och växten.

Hur gör man om inomhuskrukan har ett hål i botten

Ett hål i botten på krukan kan vara superpraktiskt om du planterar en växt direkt i krukan, utan en innerkruka i plast. Vid inomhusbruk behöver man i så fall ett fat för att samla upp överblivet vatten och det gäller ju även om man har innerkruka. Men med många snygga och unika krukor kan det vara svårt att hitta ett lika snyggt krukfat och då kan man istället gömma ett mindre krukfat av plast i botten av krukan. Osynligt och effektivt! Perfekt tips till stora krukor med rundad botten som är så snygga att ha för inomhusträd.

Har du några bra krukhacks? Tipsa oss gärna här!

N
Snabb och säker betalning med Payson
N
Fraktfritt över 500 kr
N
Snabb och säker leverans med DHL
Payson logo

Följ oss

Nyhetsbrev

Få 10% rabatt på ett köp när du prenumererar på vårt nyhetsbrev! Nyhetsbrevet kommer med Plantedlis bästa tips, nyheter och exklusiva erbjudanden.